افسردگی بعد از اسباب کشی، که معمولاً پس از ورود به خانه جدید و ترک خانه قدیم اتفاق میافتد، میتواند یکی از مهمترین تحولات زندگی هر فردی قلمداد شود. انسان بهدلیل ماهیت احساسی بودن خود، حتا به اشیا و در و دیوار هم اُنس میگیرد. افسردگی پس از دور شدن از محیط قدیمی میتواند در هر سنی و با هر جنسیتی اتفاق بیافتد.
دلتنگی خانه قدیمی چیست؟
اصطلاحی به نام دلتنگی خانه قدیمی که به آن Homesickness نیز گفته میشود، احساسی است که در اثر غربت و جدا شدن فرد از خانه قبلی خود و سکونت در یک مکان جدید ایجاد میشود.
عوامل تأثیرگذار در ایجاد احساس دلتنگی خانه قدیمی
چهار عامل اصلی در این دلتنگی دخیل هستند که عبارتند از:
- ناآشنایی فرد با محیط جدید به دلیل ایجاد زمینههای لازم برای یک تجربه جدید
- نوع نگرش فرد به تجربیاتی که تاکنون پشت سر گذاشته و باعث ایجاد تفکرات اشتباهی در ذهن او شده است (توهم ماندگاری ابدی در خانه قدیمی)
- توانایی شخصیتی فرد برای واکنش نشان دادن به شرایط جدید
- عوامل خارجی مثل رفتارها و برخوردهای دوستان و برداشتهای فامیل
راههای غلبه بر احساس دلتنگی خانه قدیمی
بهعنوان راهکارهای لازم برای غلبه بر این احساس، بهتر است به پیشنهادات زیر توجه داشته باشید:
برای خودتان خاطره سازی کنید
خاطرات جدید، مهم و مثبتی که در خانه جدید اتفاق میافتند را برای خودتان برجسته کنید تا تعلق خاطر شما به خانه قدیمی کاهش پیدا کند. برگزاری پارتی، تماشای فیلم و دورهمیهای فامیلی بهترین پیشنهادات برای این راهکار هستند.
خجالت نکشید و احساساتتان را بیان کنید
احساس دلتنگی خود را با دیگران به اشتراک بگذارید؛ چون پنهان کردن این احساس راهحل مناسبی برای غلبه بر آنها نیست و در نهایت میتواند شما را درگیر چالشهای روحی و روانی جدیتری کند.
دلتنگیهایتان را به رسمیت بشناسید
قبول کنید که دلتنگی برای خانه قدیمی یک امر کاملاً طبیعی است و جای نگرانی ندارد. این احساس نمیتواند سلامت روحی و روانی شما را تحت تأثیر خود قرار دهد. لذا شما نیز آنها را بپذیرید و تا حد امکان تلاش کنید تا از آنها فاصله بگیرید.
اجازه دهید دلتنگ شوید
این احساسات چون ریشه در واکنش ذهنی شما دارند، تابع شرایط جدید هستند و بهصورت یک قلیان مقطعی برطرف میشوند. لذا به خودتان این اجازه را بدهید که بهعنوان یک انسان که صاحب احساسات است، برای برخی از خاطرات گذشته دلتنگی کنید. اما در عین حال تلاش کنید که ضربات روحی ناشی از آن را در خودتان به حداقل برسانید.
تهدید دلتنگی را تبدیل به فرصت کنید
با این دلتنگی که در شما به وجود آمده، به جستجوی سرنخهایی برآیید تا بتوانید در خانه جدید احساس خوشبختی کنید. مثلاً به مطالعه زندگینامه شخصیتهای بزرگ بپردازید.
ارتباط با دوستانتان را حفظ کنید
فراموش نکنید که ارتباط با دوستان قدیمی که یادآور خاطرات گذشته شما هستند، نه تنها شما را دلتنگتر نخواهد کرد، بلکه عامل مهمی در مقابله با دلتنگی بهحساب میآید. بدین ترتیب، نه تنها احساس تنهایی نخواهید کرد، بلکه میتوانید زمینهساز دوره جدیدی از روابط با آنها باشید.
افکارتان را بنویسید
نوشتن افکار و روی کاغذ آوردن آنها به شما کمک میکند تا استرس و دلتنگی را از خودتان دور کنید و افکار منفی را به ذهن خودتان راه ندهید. بدین ترتیب ذهن شما به مرور زمان از افکار منفی پاک میشود.
مراقب سلامت جسم و روح خود باشید
با ورزش، بهویژه در خارج از خانه، کاهش استرس خود را بههمراه بیاورید. به تغذیه خودتان اهمیت دهید و ارتباطات اجتماعی خودتان را گسترش دهید. تمامی این اقدامات میتوانند به سلامت جسم و روح و روان شما کمک کنند.
با مشاور در ارتباط باشید
اگر احساس میکنید که قادر به غلبه بر دلتنگی خود نیستید، حتماً از یک نفر مشاور روانشناس کمک بخواهید. بدون تردید مشاور میتواند کمک بزرگی در کاهش تنشهای روحی شما داشته باشد.
یادگاری نگه دارید
برداشتن یک یادگاری از خانه قدیم و همراه بردن آن به خانه جدید، میتواند احساس دلتنگی شما را کاهش دهد. این یادگاریها نمادهایی از خاطرات و احساسات مثبت شما در دوران زندگی در خانه قدیمی هستند.
مدیتیشن داشته باشید
مدیتیشن یکی از راههای مهم برای کاهش استرس و دلتنگی بر اثر اسباب کشی است. مدیتیشن به شما کمک میکند تا ذهنی آرام داشته باشید و از تنشهای ناشی از تغییر محیط زندگی دور شوید.